7. august 2011

Terschelling via Den Helder

31. juli - 4. aug

Den Helder 

Vi la ut fra Ijmuiden litt før kl 14 for å treffe medstrømninger oppover. Det var absolutt lønnsomt da vi tok over 30 Nm på ca 4 timer. Vindstille så det ble motorkjøring i god fart. Med 'overdrive' på propellen holdt vi stadig fart på over 10 knop. Ekstra sterke strømninger ved innløpet mot Den Helder. Der stoppet vi over natten for å dele opp etappen. Like greit å hvile mens motstrømningene setter i gang. Heller ikke artig med nattseilas uten vind...

Lurer egentlig på at vi tok sjansen på å gå inn for kartene viste 1 meters dybde i havnen. Vel, regnet med at det var feil, noe som var rett. Ble henvist til en plass mellom to jernstolper og ca 10 cm klaring på hver side. Trangt å komme inn men det gikk bra. Gikk vel ikke av båten engang så ikke stort å skrive om dette stedet.



Terschelling
Dro videre i grålysningen kl 5:30. Motstrøm ut kanalen men etter et par timer traff vi medstrøm og fikk litt vind i seilene. Selv med noe kryss på slutten holdt vi fart på 6-8 knop oppover i 6-7 knops vind :-)
Fra innløpet (mellom to øyer) er det ca 15 Nm inn til havnen. En betraktelig omvei både ut og inn men det er eneste havnen i området (med bra dybde).


Vel inne fikk vi den eneste ledige bryggeplassen (long-side). Det var tydeligvis flaks for havnen fyller seg opp til hver meter innen kvelden. Det ligger 8-10 båter langsetter innover hele havnen. Er man uheldig og havne innerst kan man se langt etter utseiling før lunsj-tider (hvis men i hele tatt kommer ut).



Terschelling er tydeligvis et populært feriested. Man reiser til disse øyene i ferien og med godværet som er kommet ble pågangen enorm. Båtene kom inn i kolonner mot havnen, ca 50 m mellom hver båt så langt vi kunne se ut av kanalen. Aldri sett maken til pågang!
Det er også andre turister på øya så syklene dominerer og gjør det utrygt å bevege seg til fots.


Vi fikk som nevnt flott vær og kjempevarmt så det ble noen behagelige dager. Veldig hyggelig sted med et par koselige handlegater og restauranter. Er litt på "shopper'n" om dagen så her ble heller ikke noe unntak.

En liten tur på stranden og mye på lekeplassen i havnen fylte opp resten av tiden.


Dagen før avreise måtte vi sørge for en plass lenger ut i havnen. Fikk etter en del styr lagt oss som nr 3 ytterst i havnen og ligger klar for avreise kl 5:30 morgenen etter. Deretter sier det "smakk" så er resten av havnen stapp full igjen. Slik er tydeligvis hverdagen i denne havnen (høysesongen)...




1 kommentar:

Helene sa...

Det var tett i tett med båter!!