9. juli 2011

Ile d'Yeu til Camarét

2. - 5. juli


 Vi la fra kai så snart grålysningen dukket opp om morgenen til tross for at mobilen til Susan, som skulle vekke oss, hadde avsluttet i løpet av natten. Vi må rekke tidevannstrøm gjennom et sund nærmere Brest. Hvis man kommer feil inn der kan motstrømme være sterk nok til nærmest å stoppe båten. Sjøen som bygger seg kan også bli nokså skremmende med feil forhold så vi var nøye med å være tidlig nok ute på dette døgnet.
Nå var vinden i vår favør mesteparten av dagen så vi kom fortere frem enn forventet. Nærmet oss aktuelt sund i mørkeste perioden og så absolutt ingenting. Det var bare fyrlys og lys fra bøyer som alle så ut til å ligge like foran båten i vår kjørebane, som ville bety at vi havnet på land :-(  . Slik er det ofte om natten med avstands-vurdering og ingen sikt. Det hjalp absolutt ikke når vi kjørte mellom tre øyer som lå meget nærme hverandre at vi faktisk traff med-strømmen som vi egentlig ville ha med oss. Kapteien slapp ut alle seil så dem nesten flagret i vinden mens vi likevel seilte i nærmere 12 knop. DA kommer øyene og lys fort mot!
Sjøsprøyten slo plutselig inn i skroget og det ble noen helt merkelige forhold pga vind og strøm mot hverandre. Ekstremt hissig sjø men heldigvis ikke alt for høy.
Etter noen minutter var alt tilbake til normalt og vi kunne stramme seil for å nyte siste etappe mot havnen i Camaret. Vi slakket likevel litt av for å komme inn i lyset og samtidig slippe å møte motstrøm inn i sundet ved Brest.



Camarét er et hyggelig lite sted med veldig mye kunst og utstillinger fra lokale kunstnere. Stranden er veldig flott selv om det meste ligger vått på høyeste vannstand. Husene er også meget spesielle med flotte hager og flotte fasader så det er nok en del dyre eiendommer i området.


Ved havnen var en "kirkegård" for gamle (store) fiskebåter som lå delvis i vann på stranden og rett og slett rustet og råtnet opp. En flott og veldig gammel kirke hadde mye aktivitet med musikk etc så det var hyggelig å ta en tur innom i ny og ne.
Ellers er det mest restaurantene langs havnepromenaden som skaper stemning men vi gikk aldri ut og spiste så  noen stemningsrapport fra kvelden kjenner vi lite til.





Etter tre dager gjorde vi båten klar for ny seilas - i underkant av et døgn for å nå kanaløyene og legge til i Gurnsey. Vi gledet oss veldig til å se en av kanaløyene men gledet oss spesielt til de flotte seilforholdene som skulle komme. Forventet meget god fart og hadde beregnet å treffe medstrøm mesteparten av turen :-)
Turen ble dessverre "punktert" da et meldt uvær stadig flyttet seg nærmere og kom skremmende nære morgenen når vi skulle nærmet oss kanaløyene. i frykt for ytterligere forsyving av været valgte vi å bli i området og flyttet oss til den mye tryggere havnen i Brest. 5-6 meter bølger og kuling fra Atlanteren er ikke til å spøke med!


Tobias har begynt å bevege seg veldig mye til fots (med støtte) og er opp trappen i innen vi klarer å snu oss rundt. Har falt ned en gang allerede men som man ser har han ikke tatt mye lærdom av erfaringen...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Så flinke dere er til å skrive reisebrev og legge ut bilder! Kjempemorsomt å lese og se alle de fine stedene dere er på. Må jo være en opplevelse for ungene også.
Klem fra May Britt

Grete K Granholt sa...

Flott å lese bloggen deres, fine bilder og godt og morsomt skrevet! Skal bli spennende å prates når dere er vel hjemme.